خانههای 25 متری
این خانهها حتی اگر ساخته شوند، سند تفکیک شده هم ندارند و سند آن مشاع است. گفتهاند قیمت نهایی آن زیر یک میلیارد تومان تمام میشود و دو تا سه سال دیگر خریداران آن را تحویل میگیرند.
به گزارش دیده بان معماری به نقل از عصر ایران؛ فرزانه احمدی ــ چهار سال پیش بود که اولین بار حرف از ساخت خانههای 25 متری شد، اما مخالفتها زیاد بود. حالا دوباره حرف آن پیش آمده. این بار توسط یکی از مدیران در دولت ابراهیم رییسی که البته بعدتر وزارت راه و شهرسازی آن را رد کرد و گفت این مسکنها با فرهنگ ایرانی و اسلامی و اصل 31 قانون اساسی تضاد دارد. اما بالاخره این خانهها ساخته میشوند؟
این خانهها حتی اگر ساخته شوند، سند تفکیک شده هم ندارند و سند آن مشاع است. گفتهاند قیمت نهایی آن زیر یک میلیارد تومان تمام میشود و دو تا سه سال دیگر خریداران آن را تحویل میگیرند. حالا سوال این است که با تورم فعلی این خانهها با چه کیفیتی ساخته میشوند؟ آیا عاقبت این خانهها هم مثل مسکن مهر است؟ امکانات رفاهی آن قرار است چه شود؟ برای هیچ کدام این سوالها پاسخ قطعی نداریم و حتی اگر این مسکنها ساخته شوند معلوم نیست چقدر قابل سکونتند. با این حال ساخت آنها همچنان موافقان و مخالفانی دارد که گویا در حال زورآزمایی با همدیگرند.
ایرانیها تنها چند دهه است که آپارتماننشین شدهاند. هنوز خاطره خانههای حیاطدار با اتاقهای اطراف آن در یاد و خاطر بسیاری از ایرانیها هست. آنها که با ساختن مسکنهای 25 متری مخالفند، میگویند ایرانیها نباید از چنان استانداردهایی به چنین، – آنطور که خودشان میگویند- «قوطی کبریتهایی» رو بیاورند. سرانه سکونت به ازای هر نفر 17.5 متر است و خانههای 25 متری دو نفره زیر استانداردند.
اینکه این خانهها به پاتوق مجردها یا مجرمها تبدیل شود، یکی دیگر از نگرانیها است، البته مجرد بودن جرم نیست. آماری که در رسانهها آمده نشان میدهد از ۲۵ میلیون خانوار ایرانی، ۱۳درصدشان تکنفرهاند، یعنی 3.5 میلیون خانواده تک نفره در کشور وجود دارد. ۴درصد از این جمعیت، خودشان مجردی را انتخاب کردهاند و ۹درصد دیگر هم امکان ازدواج ندارند. این تعداد که کم هم نیست، نیاز به مسکن ندارند؟
در 5 سال گذشته قیمت مسکن ده برابر شده. بسیاری به مهاجرت به اطراف شهرهای بزرگ یا حتی روستاها رو آوردهاند. حتی اخباری منتشر شد درباره پشتبامخوابی یا خانههای اشتراکی. حالا موافقان مسکنهای 25 متری میگویند خانه کوچک بهتر از بیخانمانی است. مهاجران فصلی به شهرها برای کار هم نیاز به خانه دارند که اینها میتواند برایشان سرپناهی باشد.
با وجود مخالفت وزارت راه و شهرسازی، چند روز پیش یک اتحادیه انبوهساز، نشست خبری برگزار کرد و گفت که ساخت این مسکنها در منطقه 19 تهران در دستور کار است و وزیر کار قول کمک داده. حالا معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران گفته این موضوع از اساس کذب است و این اتحادیه اصلا تا به حال مسکنی نساخته!